Chip tuning

2017. december 19. 06:39 - Online marketing Guru

Gyakran ismételt chiptuning kérdések

Chiptuning gyakran ismételt kérdések

 

  1. Milyen hatással van a chiptuning egy autó motorjának az élettartamára?

 

    A hagyományos szívómotoroknak működési elvükből következően gyakorlatilag lehetetlen ártani chiptuninggal (leszámítva persze a hibás beállításokat), tehát az ilyen motorok teljesítménye szinte minden esetben büntetlenül növelhető. A turbós és kompesszoros motorok teljesítménye ezzel szemben nagyobb mértékben növelhető, így bizonyos határok átlépése ezeknek a motoroknak a gyorsabb elhasználódását okozhatja, a profi tuningcégek azonban tisztában vannak ezekkel a határokkal, és a motor megóvása érdekében azokon belül maradnak (kivéve ha az autó tulajdonosa saját felelősségére a határok feszegetésére kéri őket). A tapasztalatok mindenesetre mindkét fajta motornál azt mutatják, hogy a motor élettartamát nagyobb mértékben befolyásolja az autó tulajdonosának vezetési stílusa, mint az, hogy van-e benne tuning vagy nincs. Tehát kíméletlenül vezetve hamar szét lehet hajtani egy gyári beállítású autót is, kíméletes, kulturált használat mellett pedig akár chiptuningolt turbós autónk is hosszú ideig szolgálhat minket.

chiptuning.jpg

  1. Hogyan befolyásolja a chiptuning egy autó fogyasztását?

 

    Attól függ! A megfelelően elvégzett chiptuning – mivel nem csak a maximális teljesítmény közelében, hanem a teljes fordulatszámtartományban optimalizálja a motor működését – normál használat mellett nemhogy nem növeli, hanem éppen hogy csökkenti egy autó fogyasztását akár 100 km-enként 1–2 literrel is! Másfelől viszont nem volna tuning a chiptuning, ha komoly teljesítményigény esetén, pl. amikor egy előzés biztonságos lebonyolításához padlógázt kell nyomnia az embernek, nem növelné a fogyasztást, hiszen a nagyobb teljesítmény leadásához több üzemanyagra van szükség még akkor is, ha a tuning a motor működésének gazdaságosságát is javította, mivel az ilyen tuningmódszerekkel elérhető teljesítménynövekedés (szerencsére) rendszerint jóval nagyobb annál, mint amennyivel egy gyárilag már eleve tisztességesen beállított motor fogyasztása csökkenthető.  1. Miért hagynak az autógyárak teret a chiptuning számára? Miért nem eleve optimalizált állapotban dobják piacra gyártmányaikat?

 

    Az ugyan igaz, hogy bármilyen műszaki termék igazán jól csak hosszú távú használata során ismerhető meg, ezzel együtt az autógyárak többnyire eleve elég jól optimalizált állapotban hozzák ki gyártmányaikat, nem is beszélve az idővel összegyűlő használati tapasztalatok alapján eszközölt későbbi módosításokról. De akkor miért van az, hogy még az efféle további optimalizáláson átesett típusok teljesítménye is büntetlenül tovább növelhető chiptuninggal? Azért, mert az autógyárak számára az optimalizálás nem csak a minél nagyobb teljesítmény elérését jelenti, hanem ugyanolyan mértékben ügyelnek többek között a minél alacsonyabb károsanyag-kibocsátásra, a minél könnyebb és biztonságosabb vezethetőségre, valamint gyártmányaiknak a nem ideális körülmények között is minél hosszabb élettartamára. Muszáj így tenniük, hiszen ők széles tömegek számára tervezik gyártmányaikat, akiknek keze alatt a felhasználási feltételek széles skálán belül változhatnak (pl. üzemanyagminőség tekintetében). Ezen felül ha egy autógyárnak van egy nagyobb teljesítményű típusa, amit a célcsoportjuk egy része azért nem engedhet meg magának, mert ahol él, ott a biztosítás a nagyobb teljesítmény miatt túl sokba kerülne nekik, akkor nem az a legbölcsebb, ha kihozza e típusnak egy szándékosan legyengített változatát is?  1. Megéri-e profi tuningcégekhez vinni az autónkat és kifizetni az ezzel járó többleköltségeket?

 

    Mindenképpen megéri, ugyanis a profi cégek nem azért drágábbak olcsó konkurenciájuknál, mert több haszonra tesznek szert a munkájuk által, hanem azért, mert ők, az előbbiekkel ellentétben, beszerzik a profi chiptuninghoz szükséges berendezéseket és szoftvereket, amelyek bizony igen drágák.2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chiptuninggyik.blog.hu/api/trackback/id/tr9513510897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sequoyah 2017.12.19. 19:18:36

+1 gyakori kerdes: mi lesz a garanciaval?

Dan da Man 2017.12.21. 08:29:13

Van olyan márka (például anno a Saab-nál), ahol a márkaszervíznél is volt tuning-lehetőség.

De ez ritka.

Általában inkább ki kell várni a garancia lejáratát, az a biztos.

De van olyan cég, aki garanciát is vállal a munkájára.

És akinek jó renoméja van (utána kell olvasni a Neten, meg érdeklődni fórumokon), az nem végez kókány munkát, szóval emiatt nem kell aggódni.

Tény azonban, hogy a garancia ezzel megszűnik.

(De nem feltétlenül van jele a tuningnak. Például Subaruknál, ha EcuTek-et veszel, akkor a gyári elektronikához kapsz hozzáférést, és azt írják felül. Az meg nem derül ki a szervízben feltétlenül. De majd a blogger kijavít, ha rosszul mondom.)
Chip tuning

alte Ziegel alte Ziegel, riemchen verblender chiptuning riemchen verblender chiptuning budapest yoga barcelona verblender